Dec 3, 2008

ZAID DIPECAT

Bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Zaid Ibrahim dipecat daripada UMNO berkuat kuasa serta merta ekoran beberapa tindakan beliau yang bertentangan dengan etika parti termasuk menghadiri perhimpunan parti pembangkang.

Majlis Tertinggi (MT) UMNO yang bermesyuarat malam ini juga turut menggantung keanggotaan Ketua UMNO Bahagian Petaling Jaya Selatan, Datuk Zahar Hashim selama tiga tahun kerana membuat kenyataan mengkritik parti.

Presiden UMNO, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi pada sidang akhbar selepas mempengerusikan mesyuarat itu di sini berkata, Zaid dipecat kerana menghadiri Perhimpunan Agung Parti Keadilan Rakyat (PKR) Ahad lalu selain tindakannya menghadiri beberapa program anjuran parti pembangkang.

“Pemecatan ini adalah muktamad dan tidak boleh merayu,” tegasnya.

Beliau memberitahu, Zahar pula digantung kerana beberapa tindakannya yang menimbulkan perkara sensitif dan boleh mencetuskan perbalahan dalaman.

Difahamkan antara sebab Zahar dipecat ialah kerana menyertai laman-laman web propembangkang dan melontarkan idea-idea yang bertentangan dengan prinsip parti.
Ditanya mengenai tindakan pemecatan terhadap Zaid, Abdullah berkata, tindakan tersebut adalah satu keperluan berdasarkan pada apa yang dilakukan oleh Zaid.

“Dalam UMNO kita tidak amal double standard. Lain orang, lain keputusan. Tindakan Zaid dengan kehadiran beliau di kalangan pemimpin parti pembangkang dalam majlis-majlis yang diadakan pembangkang dilihat sebagai menyalahi etika parti,” katanya.

Dalam pada itu, Abdullah menafikan dakwaan pihak tertentu kononnya Ahli Dewan Undangan Negeri Seberang Jaya, Datuk Arif Shah Omar Shah akan keluar daripada Barisan Nasional (BN) untuk menyertai pakatan pembangkang.

Menurutnya, pada pertemuan semalam Arif Shah menyatakan akan tetap setia bersama BN dan tidak berminat menyertai parti lain.

Mengenai pilihan raya kecil Parlimen Kuala Terengganu, Abdullah berkata, MT memutuskan supaya persiapan disegerakan dan badan-badan perhubungan UMNO negeri turut disaran membantu jentera pilihan raya parti.

Katanya, calon BN belum dapat ditentukan lagi dan tarikh pilihan raya kecil itu akan ditentukan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

sumber Utusan Online

p/s : Eloklah tu...

0 comments:

MESTI BACA

SEJARAH PERJUANGAN

PEMERINTAH, ULAMA DAN RAKYAT

Copyright 2010 Suara Pekembar
Newbie Friendly theme By: Ikhsan Hafiyudin | Powered and Hosted By: Blogger.com