Sep 26, 2008

AKHIRNYA ADA WARTAWAN BERTANYA, KENAPA ANWAR MENIPU...

Oleh: ROSLAN BIAN

Bagi kebanyakkan wartawan yang sering hadir sidang media Datuk Seri Anwar Ibrahim, mereka sudah jemu dengan cerita Ketua Pembangkang itu untuk ambil alih negara selepas pelan 16 September terbukti omong kosong.
Ada juga merungut kerana tiada cerita baru untuk ditonjolkan selain dolak dalih Anwar yang kononnya hendak penyerahan kuasa dilakukan secara aman dan teratur oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi.

Ini macam cerita pencuri suruh tuan rumah buka pintu kerana hendak menyamun. Mana ada tuan rumah nak buat begitu kalau tahu pencuri suruh berbuat demikian.

Akhirnya, barangkali kerana sudah bosan dengan jawapan Anwar yang terus ‘pusing-pusing’ tentang tarikh baru pembangkang nak kuasa negara, seorang wartawan menempelak Anwar gara-garanya kerap berdolak dalih dalam isu itu.

Kejadian itu berlaku ketika Anwar menjawab soalan para wartawan selepas menghadiri prosiding kes liwat terhadapnya di Mahkamah Sesyen Jalan Duta di Kuala Lumpur, pagi Rabu.
Selepas Anwar mengulangi jawaban mengenai tuntutan meminta PM berjumpanya atau mengadakan sidang khas Parlimen bagi usul undi tidak percaya kepada Abdullah, sudah cukup bilangan ahli parlimen BN yang akan ;lompat’, wartawan wanita itu mencelah.

“Mereka kata Datuk Seri penipu, apa Datuk Seri fikir pasal itu (penipu)?,”katanya.
Anwar yang nampak agak tergamam dengan soalan itu, mahu tak mahu terpaksa menjawab.

“Mereka panggil macam-macam sebelum ini. Yang utama, jika mereka (kerajaan) fikir saya penipu, buatlah cara betul dan saya akan kemuka di Parlimen,” katanya.

Jawapan Anwar itu merujuk kepada permohonan pembangkang supaya Perdana Menteri mengadakan sidang parlimen khas bagi mereka membuktikan sudah ada cukup bilangan ahli parlimen untuk ambil alih kerajaan.

Ketika bercakap dengan media di depan lif lobi Kompleks Mahkamah Jalan Duta itu, Anwar tidak menjawab pertanyaan bila tarikh baru serta rancangan pembangkang merealisasikan impian tersebut. Namun beliau terus dengan ayat lamanya mendakwa ada cukup Ahli Parlimen BN yang nak melompat.

"Saya ada bilangan majoriti. Pasal deadline (tarikh untuk menubuh kerajaan baru) bukanlah satu isu," katanya.

Apapun beliau juga masih enggan menyatakan jumlah dan senarai ahli parlimen BN yang setuju menyertai pembangkang.

Kini pemimpin pembangkang serta penyokong terpaksalah tunggu macam tunggu buah tak jatuh sama ada cerita peralihan kuasa ini jadi atau tidak.

Namun, yang jelas tiada pemimpin utama PKR, DAP dan PAS menemani Anwar di mahkamah, Rabu berbanding kehadirannya untuk prosiding pada 9 September lalu. Malah, bilangan penyokongnya yang hadir boleh dibilang dengan jari.

Mungkinkah ini tanda-tanda, penyokong Anwar sudah bosan kena ‘kelentong’, begitu juga sebahagian wartawan yang ‘terpaksa’ kerja dan berdepan cerita sama tetapi berbeza hari.

sumber AgendaDaily

1 comments:

Anonymous said...

COME on la owner this blog PEMUDA UMNO Tmn Ehsan... Korang masih dikawal pemikiran umno skrg yang sempit.DSAI bukan menipu tapi tentangan dari Pemimpin yang tamak & takut cuba sabotaj DSAI beberapa kali. Moga DSAI sejahtera dilindungi. Peralihan Kuasa akan berlaku mengikut Perlembagaan dan Undang2. Tapi Pah Lah tak berani jumpa menyebabkan PR kena sabar menunngu masa yang sesuai.

"Contoh seperti perempuan mengandung. Sepatutnya seorang ibu bersalin masa yang telah ditetapkan doktor. Tetapi terlajak kerana bayi dalam kandungan tersebut songsang.Oleh itu ibu tersebut bersalin terlajak tarikh yang ditetapkan sebelum ini bagi melahirkan bayi yang sempurna atas bantuan doktor. "

Dont worry yea, kita sebagai rakyat akan dapat kerajaan baru yang lebih berwibawa. Moga rakan sepejuanganku dalam PEMUDA memperjuangkan UMNO dulu sebelum chedet jangan memperjuangkan UMNo kroni dan kuasa k... Moga korang tak terikut rentak Politik KJ... Pilih la Pemimpin yang layak dan berwibawa.

MESTI BACA

SEJARAH PERJUANGAN

PEMERINTAH, ULAMA DAN RAKYAT

Copyright 2010 Suara Pekembar
Newbie Friendly theme By: Ikhsan Hafiyudin | Powered and Hosted By: Blogger.com